עוצמת "הקשרים החלשים" ב-LinkedIn

Picture of תומר צוקר

תומר צוקר

מנהל שיווק ומכירות בחברות טכנולוגיה בינ"ל,
מנטור עסקי ומרצה בתחומי השיווק, מיתוג, דיגיטל ושותפויות B2B

חברים קרובים הם חשובים – אבל מחקרים מראים שבניית רשתות קשרים המבוססות על מכרים מזדמנים יכולה להגביר את האושר, הידע ואת תחושת השייכות  ?

בשנת 1973, מארק גרנווטר, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטת סטנפורד, פרסם מאמר בשם "כוחם של קשרים חלשים", אשר במרוצת השנים הפך לאחד ממאמרי הסוציולוגיה המשפיעים ביותר בכל הזמנים. עד אז הניחו חוקרים שרווחתו של האדם תלויה בעיקר באיכות היחסים עם חברים קרובים ובני משפחה. גרנווטר הראה שגם הכמות חשובה ?

נסו לארגן את רשתות הקשרים שלכם בצורת שני מעגלים: המעגל פנימי יכלול אנשים שאתם מרבים לדבר איתם ומרגישים קרובים אליהם. המעגל החיצוני יכלול מכרים שיש לכם איתם אינטראקציה לעתים רחוקות או בצורה שאינה קבועה. גרנווטר כינה את הקטגוריות הללו "קשרים חזקים" ו"קשרים חלשים", בהתאמה. התובנה המרכזית שלו הייתה שעבור מידע ורעיונות חדשים, קשרים חלשים חשובים לנו יותר מאשר חזקים.

ההיגיון שעומד בבסיס התיאוריה הוא ברור: האנשים הקרובים אלינו, איתם אנו מבלים את רוב זמננו, ניזונים ממאגר מידע וקשרים דומים מאד לשלנו. אנו תלויים באאוטסיידרים ידידותיים ו"חברים של חברים" לצורך קבלת גישה להזדמנויות שהן מחוץ למעגל הפנימי שלנו וככל שיש לנו יותר מאותם מכרים מזדמנים, כך ייטב.

היישומים האפשריים לעוצמת הקשרים החלשים הם מגוונים, החל מהזדמנויות לשיתופי פעולה, דרך זיהוי לקוחות פוטנציאליים ועד להכרויות ומציאת זוגיות…אחד מהיישומים הנפוצים למינוף אותם קשרים חלשים הוא בעת חיפוש עבודה:

גרנווטר אכן תהה אם לכוח הקשר יש השפעה על מציאת עבודה. במחקר שעמד בבסיס אותו מאמר, גרנווטר סקר 282 עובדים ומצא שרובם קיבלו את עבודתם דרך מישהו שהם מכירים אבל רק מיעוטם קיבל את העבודה דרך חבר קרוב. למעשה, 84% מהם זכו בעבודה שלהם דרך אותם מערכות יחסים חלשות – כלומר אנשי קשר מזדמנים שאותם ראו רק מדי פעם.

התובנה שלו הייתה שאנשים בעלי קשרים חלשים, מחוץ לרשת הליבה שלהם (קרי, רשת הקשרים החזקים) משמשים כגשר לרשתות קשרים אחרות. לגשרים האלה יש גישה למידע חדש וייחודי – כמו משרות פנויות – ביחס לחברים אחרים ברשת, שיש להם קשרים חזקים בלבד ולכן הם מועילים יותר כספקי מידע.

יותר מכך, נמצא שאנשים עם קשרים חלשים לא רק מוצאים משרות שלא זוהו ברדאר של הרשת הקרובה, אלא גם שמשרות אלו מגיעות עם שכר וסיפוק גבוהים יותר. מכיוון שיותר מ-40 אחוז מהמשרות נמצאות באמצעות הפניות ("חבר מביא חבר"), הבנת חשיבות הקשרים החלשים היא גורם חשוב הן למחפשי עבודה והן למגייסים.

אגב בהקשר זה, טיפ למנהלי הגיוס – לאור האתגרים בגיוס עובדים (בעיקר במגזר ההייטק), השקיעו זמן ומחשבה בפיתוח רשתות הקשרים החלשים שלכם…?

חלפו כמעט 50 שנים מאז פורסם אותו מאמר פורץ דרך. העולם עבר שינויים דרמטיים באופן שבו אנו צורכים ומפיצים מידע ובדרכים בהן אנו יוצרים אינטראקציות. המהפך המשמעותי ביותר הוא כמובן כניסתן של הרשתות החברתיות לחיינו.

רשתות חברתיות הן ערוץ שימושי, נגיש ויעיל לפיתוח קשרים חלשים. אנו יכולים להשתמש בהן כדי להגיע לאנשים שאנו לא מכירים היטב ולנהל דרכן אינטראקציות מזדמנות אך משמעותיות. הרשתות החברתיות הגדילו בצורה מעריכית את היכולת שלנו לבסס רשתות קשרים בכלל וקשרים חלשים בפרט. למעשה, קשרים חלשים הן אולי הנדבך המשמעותי ביותר במודל העסקי של כל רשת חברתית.

מעבר לבניית הרשת, אנו יכולים לתחזק את אותם קשרים חלשים באמצעות שימוש ב"איתותים" שונים שמאפשרים לנו להודיע לאחרים שאנו חושבים עליהם, שאנו נוכחים וזאת מבלי להשקיע אנרגיה, זמן ומשאבים משמעותיים בכך: לייקים, תגובות, שיתופים וכד'.

ומה לגבי LinkedIn?

כמעט בכל הדרכת LinkedIn שאני מעביר עולה השאלה הבאה: "האם מומלץ להתחבר רק לאנשים שאני מכיר/ה או גם לכאלה שאין לי איתם הכרות ("אמיתית") קודמת?"

ההמלצה הגורפת שלי היא – כן! ?

מומלץ בהחלט להרחיב את רשת הקשרים מעבר למעגלי ההיכרות הקרובים ("קשרים חזקים") כדוגמת בני משפחה, חברים קרובים וקולגות לעבודה ולפתח בהדרגה מעגלי הכרות נוספים ("קשרים חלשים") ובלבד שהם משרתים את מטרותיכם: מציאת עבודה, גיוס לקוחות חדשים, למידה, יצירת שיתופי פעולה וכד'.

לגודל הרשת ולעוצמת הקשרים יש השפעה ישירה על סיכויי ההצלחה שלכם. לקשרים חזקים יש כמובן משמעות אדירה על החיים שלנו, הבריאות הנפשית שלנו, האושר שלנו וכד' אך זאת תהיה טעות אסטרטגית להגביל את עצמנו רק לקשרים המוכרים והמיידיים.

לשמחתנו, LinkedIn  מציעה לנו דרכים רבות ומגוונות לפיתוח אותם קשרים חלשים. לא אסקור את אותן הדרכים במסגרת מאמר זה, אך אציין חלק מהן: קבוצות מקצועיות, העוקבים אחרי עמודי החברה שלכם, ביצוע חיפוש ממוקד ויזום, אנשים שצפו בעמוד הפרופיל שלכם, השתתפות באירועי Live ועוד.

בשורה התחתונה:

רשתות קשרים הן משאב חיוני בעולם המקצועי והן חלק ממה שמכונה "הון חברתי" (Social Capital). הוכח מחקרית כי לקשרים חלשים יש תפקיד משמעותי ומרכזי באספקטים שונים של חיינו,  לרבות בעת חיפוש עבודה או בעת גיוס עובדים, בהם התמקדתי במאמר זה. עם זאת, עוצמת הקשרים החלשים באה לידי ביטוי גם בסיטואציות נוספות בעולם העבודה: פיתוח צוותי עבודה מגוונים ומכילים, פוליטיקה פנים-ארגונית, השפעה ללא-סמכות ועוד.
רשתות חברתיות, ובפרט LinkedIn , הן ערוץ מרכזי, יעיל ואפקטיבי לפיתוח וטיפוח מעגלי ההשפעה שלנו בעולם המקצועי ומומלץ להרחיב את רשת הקשרים מעבר למעגל בני המשפחה והחברים הקרובים.

רשת מגוונת וגדולה היא נכס מהמדרגה הראשונה, לא פחות מכישורים מקצועיים "קשים" (Hard skills) , מיומנויות "רכות" (Soft skills) ומכישורים בינאישיים.

עוד כמה דברים שאולי יעניינו אותך.

שלושה עוגנים של ידע.

מיתוג אישי ומיתוג מעסיק:
כלים להצלחה

כיצד ניתן ליצור בולטות אישית ואותנטית?
מהו הבידול המקצועי שלכם
ואיך תביאו אותו לידי ביטוי?

שיווק ומכירות לעולם ה-B2B
בעידן הדיגיטלי

מהו ה"תבלין הסודי" שיהפוך את הארגון שלכם
למכונת עסקים משומנת בתקופה שבה ה-ONLINE הוא הבמה המרכזית?

תורת הנטוורקינג
וה - Social Selling

כיצד תוכלו לרתום את הרשתות החברתיות לפיתוח מערכות יחסים אפקטיביות
עם הלקוחות שלכם?

רוצה עוד כמה טיפים להצלחה?

בנסיעה הזאת, יש מקום גם לך!

רוצה לקבל את כל הטיפים, בלי טריקים, החדשות, התובנות, התועלות שאני מוצא ומסייעים לי - ישירות למייל?
נו, אז קדימה!

דילוג לתוכן