לפני כ-3 שבועות פרסמתי מאמר בנושא עדכון האלגוריתם של לינקדאין.
המאמר זכה לחשיפות, שיתופים ולתגובות רבות וניכר היה שהנושא מסקרן ורלבנטי לרבים מבין חבריי ועוקביי בפייסבוק ובלינקדאין. מצרף את הלינק למאמר בתגובה * הראשונה *.
אז החלטתי להמשיך ולחפור עוד קצת…
לפני כשבוע פרסמתי פוסט קצר לרגל האקזיט המדהים שעשתה חברת Spot, שותפה טכנולוגית של AWS בה עבדו ועובדים חברים מוכשרים. מצרף את הלינק למאמר בתגובה * השניה *.
הפוסט היה קצר – משפט אחד, 3 אימוג'ים חביבים, תיוג אחד של חברת Spot. וזהו. [תמונה 1]
בשלב זה עדיין לא הוספתי האשטג (כבר מגיע לזה).
בתוך כ-12 שעות הפוסט צבר כ-10,000 Views. זהו קצב מהיר, לפחות עבורי, ולכן החלטתי לעקוב מקרוב אחרי "התנהגות" הפוסט.
מאחר והאנליטיקות שלינקדאין מספקת הן מאד (מאד…) מוגבלות, החלטתי לחצוב בסלע בעצמי. מדי יום ובמשך כשבוע, דגמתי את ביצועי הפוסט מספר פעמים ביום, השתדלתי לעשות זאת בשעות קבועות כדי לייצר מידה מינימאלית של מובהקות (למרות שהניתוח לא עומד בסטנדרט סטטיסטי…מדובר בדגימה אחת שאינה מייצגת).
את הנתונים תיעדתי באקסל פשוט והתייחסתי למספר פרמטרים: מועד הדגימה (בדגש על השעה), כמות לייקים, כמות חשיפות וקצב השינוי (הדלתאות).
בתום שבוע הדגימה הפוסט צבר כ-35,000 חשיפות (ייחודיות) ו-665 לייקים. הנתונים ממשיכים לטפס…מצרף סטטוס הביצועים נכון לאתמול [תמונה 2].
כ-4 ימים לאחר פרסום הפוסט, ערכתי אותו והוספתי 3 האשטגים רלבנטיים, בכדי לבדוק האם להוספת ההאשטגים בשלב זה, תהיה השפעה על ביצועי הפוסט (המסקנה בהמשך…). אגב, על השימוש בהאשטגים הרחבתי במאמר נפרד. מצרף את הלינק למאמר בתגובה * השלישית *.
לצורך ניתוח הנתונים התייעצתי עם גיל כוכבי, מלך הדאטה השיווקי (ושרוט לינקדאין לא פחות ממני).
גיל סייע לי ביצירת גרף התנהגות הפוסט על פני ציר הזמן. הניתוח כלל את משך הפרסום בשעות ואת חישוב הדלתא (באחוזים) של כמות הלייקים למול כמות החשיפות, בכל נקודת זמן [תמונה 3].
אחרי שביצענו את הניתוח עברנו לשלב החפירות (החביב עלי) בכדי לנסות ולהסיק מסקנות ולשתף בהמלצות:
- כשליש (!) מכמות הלייקים והחשיפות נוצרה במהלך 24 השעות הראשונות ממועד הפרסום. זהו נתון מאד משמעותי (נתקלתי בו גם עבור פוסטים נוספים). המשמעות היא מאד ברורה – תקדישו זמן לקידום הפוסט בטווח הזמן הזה מאחר והמומנטום שיווצר ישפיע על כלל ביצועי הפוסט.
- במקרה זה, לא קידמתי את הפוסט בערוצים נוספים פרט לפרופיל האישי שלי (מאחר ורציתי לבודד משתנים) אבל מחוץ לתנאי המעבדה שיצרתי, מומלץ מאד לקדם את הפוסטים בכל ערוץ רלבנטי נוסף: רשתות חברתיות, ווטסאפ, טלגרם, דיוורים, מגנטים על הדלתות (ממש ליד "הפורץ הנוצץ")…בדגש על 24 השעות הראשונות.
- במהלך 72 השעות הראשונות, עיקר החשיפות, התגובות והלייקים היו של Connection מדרגה ראשונה. זה הגיוני. כך עובד האלגוריתם של לינקדאין. ככל שחלף הזמן, נחשפו לפוסט יותר ויותר Connections מדרגה 2 ו-3. כמות החשיפות המשיכה (וממשיכה לגדול) אבל הגידול בכמות הלייקים הולך וקטן. ככל שהקשר בין כותב הפוסט לבין מי שנחשף אליו, מתרחק, כך קטנה המחוייבות הרגשית\חברתית להגיב בלייק או בשיתוף. נכון להיום, כ-40% מהקשרים שעשו לייק הם קשרים מדרגה 2 ו-3 (בעיקר 2). זהו אחוז גבוה יחסית שמצביע על ויראליות שחרגה מגבולות רשת הקשרים המיידית שלי. מאד קשה ליצור ויראליות באופן מכוון, אבל כשזה קורה, האימפקט משמעותי. מאד.
- אז מה לגבי ההאשטג? – לא ראיתי שינוי דרמטי בביצועי הפוסט בעקבות הוספת ההאשטגים, כ-4 ימים לאחר מועד הפרסום המקורי. המסקנה? להוסיף האשטגים (תמיד!) במעמד הפרסום הראשוני.
- רשת הקשרים שלי מבוססת ברובה על ישראלים אבל כוללת לא מעט קשרים מחוץ לישראל, שפיתחתי וטיפחתי במהלך 13 השנים האחרונות בהן אני פעיל בלינקדאין. פוטנציאל החשיפה של התוכן, לבעלי רשת קשרים שחורגת מגבולות המדינה, היא משמעותית גדולה יותר ביחס למי שממוקד בטריטוריה אחת. כמובן, שאופי הרשת נגזר מהמטרות שהצבתם לכם וכמות אינה מעידה בהכרח על איכות (נושא זה ראוי לפוסט נפרד…).
- מדוע דווקא הפוסט הזה עבד כל כך טוב? – קשה להגיע למסקנות חותכות כי חסר דאטה נוסף, אבל ראוי להתייחס גם לטון ולסגנון של הפוסט. במקרה זה הפוסט היה חיובי, מפרגן וקונצנזוסיאלי וזהו פקטור שבהחלט מגביר חשיפות. תמיד טוב להיות חיובי, לא?
- והנקודה האחרונה….הפוסט עלה לאוויר כ-10 דקות לאחר הפרסום שלו ב"כלכליסט". לשיווק בזמן-אמת יש משמעות אדירה ולראשוניות יש משמעות גדולה, לא פחות.
אגב, בפעם הבאה שתעשו אקזיט של מאות מיליוני דולרים, דברו איתי שניה לפני כן…