מה מנהלי שיווק ומומחי Growth יכולים ללמוד מההחלטה של לינקדאין לבטל את תג ה-Community Top Voices
***
לינקדאין ביצעה לאחרונה מהלך מעניין כשהיא החליטה לבטל את תג ה-Community Top Voices המוזהב, שהוענק למשתמשים שתרמו למאמרים השיתופיים שלה, מבוססי ה-AI.
התוכנית, שהושקה ב-2023, נראתה בהתחלה כמו אסטרטגיית צמיחה מנצחת – לעודד משתמשים לשתף ידע ובתמורה להעניק להם תג מוזהב ונוצץ.
והתוצאה?
לפי ההצהרות של LinkedIn הם ראו עלייה שבועית של פי 4 (!) בהיקף שיתופי התוכן וארגזים של תוכן חדש.
נשמע נהדר, לא?
אז למה לעצור עכשיו?
ההחלטה של לינקדאין מדגישה את האתגר המרכזי ביישום אסטרטגיות צמיחה מסוג Product-Led Growth או בקיצור, PLG – שמירה על האיזון העדין בין עידוד מעורבות לבין שמירה על איכות המוצר.
התגים, שהיו אמורים לעודד שיתוף ידע ויצירת תוכן מצד המשתמשים, נתפסו ריקים מערך אמיתי. טריק חלול…
למה?
כי הם הוענקו אוטומטית, מבלי לשקף את איכות התובנות ששותפו.
אופס…
לאחר שנרגעה ההתלהבות הראשונית (ואני מודה שגם אני נפלתי ב-badge…) המשתמשים התחילו לתהות – האם התג באמת מעיד על מומחיות, או שהוא פשוט עוד תעלול ״שיווקי״?
ופה זה נהיה מעניין מזווית אסטרטגיית המוצר.
נכון, גיימיפיקציה יכולה להקפיץ צמיחה בטווח הקצר, אבל אם מערכת התגמול ריקה מתוכן, היא עלולה לפגוע באמינות המותג לטווח הארוך.
לינקדאין הייתה צריכה לבחור: האם להמשיך עם תוכנית התגים ולסכן את אמון המשתמשים, או לעשות סיבוב פרסה כדי לשמור על המוניטין שלה כפלטפורמה שמעריכה איכות מקצועית.
אז מה הלקח כאן למנהלי שיווק/צמיחה/מוצר?
1. צמיחה היא דבר חשוב, אבל לא בכל מחיר – צמיחה מבוססת מוצר (PLG) לא עוסקת רק בדרכים להגדלת המעורבות והאקטיבציה של המשתמשים, אלא גם ובעיקר ביצירת ערך אמיתי עבורם. קיצורי דרך, כמו הענקת תגים באופן אוטומטי, יכולים לעבוד לזמן מה, אבל הם עלולים להחליש את יסודות המותג אם לא מנהלים אותם בזהירות.
2. תמיד להקשיב למשתמשים – פידבק שלילי הוא מידע יקר ערך. לינקדאין זיהתה שהמשתמשים תפסו את התג כתגמול ריק מתוכן, וקיבלה החלטה קשה אך בעיני, נכונה. החלטות שקשורות למוצר חייבות להיות תמיד מותאמות לציפיות המשתמשים. זאת דוגמא טובה להבדלים בין תפיסה שיווקית לתפיסה מוצרית.
3. איכות מנצחת כמות – אין ספק שגיימיפיקציה ותמריצים הם כלים אפקטיביים, אבל רק כשהם משקפים הישג אמיתי. לשם השוואה, תוכנית ה-Top Voices המקורית של לינקדאין (התג בצבע הכחול) נשארה ללא שינוי, כי היא מבוססת על מומחיות אמיתית, היא אקסקלוסיבית ופתוחה על בסיס הזמנה בלבד, והיא אינה מעניקה תגמול באופן אוטומטי על בסיס השתתפות. זה סוג ההכרה שיש לה ערך לטווח הארוך.
***
זה מאד מפתה לרדוף אחרי צמיחה בכל מחיר, אבל כפי שהמהלך של LinkedIn מראה, התמקדות במה שבאמת חשוב – איכות, אמינות וערך מותג לטווח הארוך – היא זו שמבדילה בין מוצרים מצליחים למוצרים בינוניים.
