בזמן האחרון ממש קשה לחמוק מ-ChatGPT. טכנולוגיית ה-AI החדשה מדגדגת אותנו ברשתות החברתיות, באתרי התוכן, בעיתונות המסורתית ובטלויזיה.
טכנולוגיות AI אינם דבר חדש אבל הפעם זה מרגיש אחרת. לא עוד באזזוורד שיחלוף מהעולם באותה המהירות שהוא הגיע אלא Here to stay.
בתוך 5 ימים בלבד מרגע ההשקה שלה, הגיעה ChatGPT ליותר ממיליון משתמשים (!). למעשה, זאת הפלטפורמה שצמחה בקצב הכי מהיר בהיסטוריה. לשם השוואה, ל-iPhone לקח 74 ימים להגיע למיליון משתמשים, לאינסטגרם לקחו חודשיים וחצי ולנטפליקס 3.5 שנים. פרופורציה.
במהלך השבועות האחרונים אני בודק, מנסה ומאתגר את ChatGPT. הספקתי כבר ליישם חלק מהתוצרים שהפקתי ואני מרגיש ממש כמו ילד בחנות צעצועים.
לטובת מי שמעוניינים להכיר את GPT ואת ChatGPT החלטתי לעשות קצת סדר ולהתחיל מהתחלה:
טכנולוגיית ChatGPT נוצרה על ידי חברת הבינה המלאכותית OpenAI. מדובר בחברה ללא מטרות רווח אבל חברת הבת שלה, OpenAI LP, הוקמה למטרות רווח. מה פוטנציאל הרווח? בלתי אפשרי להעריך בשלב הזה אבל לפני כשבוע, הוערך השווי שלה כבר ב-29 מיליארד דולר.
אחת המשקיעות המעניינות ב-OpenAI היא מיקרוסופט אשר השקיעה בחברה סכום של מיליארד דולר בחברה. לפי הפרסומים האחרונים, מיקרוסופט בוחנת השקעה נוספת, הפעם בהיקף של 10 מיליארד דולר וכוונות לשלב את הטכנולוגיות של OpenAI בחבילת Office. לא פחות מעניין מכך, יהיה שילוב של OpenAI ב-bing, מנוע החיפוש של מיקרוסופט שמנסה לנגוס בגוגל, שנים ארוכות אך ללא הצלחה.
זאת כנראה הפעם הראשונה שגוגל ניצבת מול איום אסטרטגי על מנוע החיפוש שלה. כיצד גוגל מגיבה והאם אכן מדובר באיום ממשי? – על כך בפוסט נפרד.
נחזור למהפכה…אז מה זה בעצם ChatGPT?
ChatGPT הוא Chatbot שניתן ״לשוחח״ איתו, בדומה לאופן שבו אנחנו מתקשרים בשנים האחרונות עם בוטים אחרים, לדוגמא במסגרת שירות לקוחות. דומה אבל רק לכאורה.
ה-ChatGPT הוא מודל שפה שפותח על ידי OpenAI על בסיס מנוע שנקרא GPT-3.5 (זו הגרסה הנוכחית). יש לו יכולת מדהימה ליצור אינטראקציה בפורמט של דיאלוג ולספק תשובות שנראות אנושיות באופן מפתיע. ״מפתיע״ זה אנדרסטייטמנט…
איך זה קורה?
מודל השפה נקרא LLMs (Large Language Models) ובאמצעותו ניתן לנבא את המילה הבאה בסדרת מילים במשפט מסויים וכן ואת המשפטים הבאים. יכולת זו מאפשרת ליצור פסקאות ועמודי תוכן מלאים.
אבל התברר ש-LLM מוגבל. הוא לא תמיד מבין בדיוק מה בני אדם באמת מבקשים.
אז מה עושים?…
בשל המגבלה הזאת, OpenAI שילבו ב-ChatGPT שכבה נוספת שכוללת גם משוב אנושי.
הטכנולוגיה נקראית (בתרגום חופשי): ״למידה מחוזקת במשוב אנושי״ או בשמה הרשמי: Reinforcement Learning with Human Feedback (RLHF). שכבה זו עוזרת ל-ChatGPT ללמוד כיצד לעקוב אחר הנחיות המשתמשים האנושיים וליצור תשובות ותוכן ברמה משביעת רצון.
למעשה, מה שמייחד את ChatGPT מצ'אט בוט רגיל היא העובדה שהוא הוכשר להבין את הכוונה האנושית שמסתתרת מאחורי השאלה ולספק תשובות מועילות, אמיתיות (תחת מגבלות…) ולא מזיקות.
ומה אפשר לעשות עם כל היופי הזה?
מוזמנים להמשיך ולעקוב…